Megszegte Magyarország a bankokkal kötött megállapodást?

2017. március 20. 08:22  english version   
nyomtatás
 
Barátságosan reagált ma reggeli közleményében az EBRD a végrehajtási törvény módosítására, pedig ezzel értékelésünk szerint megszegte Magyarország a 2015. február 9-ei megállapodást, amely enyhülést indított el a kormány és a bankok viszonyában. Az EBRD most együttműködést ajánlott a Parlamentnek.

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!A bankokkal kötött megállapodásában, pontosabban az EBRD-nek és az Erste Banknak tett 2015. február 9-ei szándéknyilatkozatában a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy nem vezet be további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra. Első értékelésünk szerint a lakásárverések kikiáltási árának megemelése egy múltkori törvénymódosítással az egyezség megsértését jelentette Magyarország részéről.

Az EBRD most először szólalt meg az ügyben, méghozzá megértően: közleményük szerint együtt fognak dolgozni a Parlamenttel a lépés hatásainak vizsgálata, az esetleges negatív hatások enyhítése során. Ahogy arról korábban részletesen is írtunk, a lépés következménye az árverések elhúzódása, valamint a nem fizető jelzáloghitelesek és ezzel együtt hitelezőik érdekeinek sérelme lesz. A lépés egyetlen céljának az tűnik, hogy a választások előtti évben ne legyen tele a sajtó a lakásárverésekről szóló hírekkel. Ehhez képest az EBRD megértően és barátságosan viszonyult a témához ma reggeli közleményében, íme:

Az EBRD és a magyar hatóságok megállapodtak egy olyan munkacsoport létrehozásában, amelynek feladata a magyar Parlament által nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény bankszektorra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint megoldási javaslatok készítése az esetleges negatív hatások enyhítésére.

A Magyar Kormány és az EBRD 2015 februárjában egyetértési megállapodást (MoU) írt alá a magyar pénzügyi szektor megerősítésére, hatékonyságának és nyereségességének javítására, valamint a hitelezés fellendítésére. A finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

A megállapodás értelmében a magyar kormány vállalta, hogy “a makrogazdaság stabilitásának megteremtése érdekében elősegíti a biztos és kiszámítható gazdasági környezet megteremtését." A megállapodás sikeres végrehajtása pozitív hatással volt a gazdasági fejlődésre és erősítette a helyi bankszektort.

Az EBRD a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságúnak tartja olyan stabil üzleti környezet megteremtését és fenntartását, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságot és a fogyasztókat szolgálja. A Bank elkötelezett amellett, hogy folytassa gyümölcsöző együttműködését a magyar hatóságokkal és intézményekkel, így a Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel.


A címlapkép forrása: MTI/ Máthé Zoltán

Hasonló témákról is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium