Ütik az olasz bankokat az EKB új szabályai miatt

2017. október 12. 16:59    
nyomtatás
 
Esik az olasz bankok részvényárfolyama az EKB hitelezési céltartalékképzés szabályozási terve miatt. Pár befektető a bankok mögé állt és a szabályok enyhítését kéri - írja a Bloomberg.


Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Ahogy már írtunk róla, az aggodalmak a szeptemberi EKB döntés miatt alakultak ki, miszerint minden újonnan nem teljesítőnek sorolt hitel után száz százalékos céltartalékot kellene képezniük az eurózóna pénzintézeteinek. Az olasz bankszektornál van a eurózóna nem teljesítő hiteleinek egyharmada. Az Európai Központi Bank új szabályozásának hatására az elmúlt hat napban 6,9 százalékot zuhant az olasz bankszektor részvényárfolyamát követő FTSE MIB Index árfolyama.

2017.10.06 10:20 Olaszország beszólt az EKB-nak

Ronald Petitjean, a párizsi LA Francaise Inflection Point alapkezelője szerint indokolatlanul nagy volt az esés. Úgy véli, hogy a piac túlreagálja az EKB döntését, és az IMF javuló növekedési előrejelzése csökkenteni fogja az olasz bankszektor állapotával kapcsolatos aggodalmakat. A kedden kiadott GDP előrejelzés igazolta az alapkezelő feltételezéseit, mivel a bankok árfolyamindexe 2,3 százalékkal tudott emelkedni.

Pár hónappal az EKB döntése előtt az olasz kormánynak meg kellett mentenie a Banca Monte dei Pachi di Sienát, ami több ezer munkahely megszűnéséhez és a bank eszközeinek eladásához vezetett. Eközben az ország legnagyobb bankja, az UniCredit csökkentette rossz hitelállományát és 13 milliárd euróval emelte tőkéjét, valamint a kormány 17 milliárd eurót szánt arra, hogy leépítse a Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca nem teljesítő hiteleit.

Matteo Barncolini, a BPER Banca alapkezelője szerint ezek az intézkedések segíthetik az olasz bankszektort lábra állni, de az Európai Központi Bank új előírásai veszélyeztetik a folyamatot. Hozzátette, hogy szerinte van esély a közös megegyezésre.

Szerdán az Európai Bizottság valamelyest csökkentette az aggodalmakat azzal, hogy bejelentette, egyedi esetekben hajlandó módosítani a céltartalékképzés előírásait, azonban konkrét javaslatokkal még nem állt elő.

Míg az EKB felügyelőbizottságának legtöbb tagja támogatja a javaslatot azzal kapcsolatban, hogy két éves határidőt adjanak az eurózóna bankjainak arra, hogy összegyűjtsék a szükséges céltartalékot, Olaszország és pár másik tagállam ódzkodik az intézkedéstől. A Societe General elemzője szerint az olasz bankszektornak nagy veszteségeket okozna az előírás, és a hitelezés visszaeséséhez vezethet.

A Goldman Sachs elemzője szerint azonban a a szigorúbb szabályozás javítja a pénzügyi rendszer stabilitását. Hosszú távon a nem telesítő hitelek átstrukturálása csökkenti a bankok veszteségeit és ezzel a bankmentések száma is vissza fog esni.

Az erősebb bankrendszer Olaszország egész gazdaságát erősítheti, ami jó úton halad ahhoz, hogy elérje a 2010-es GDP növekedés szintjét.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium