Előfizetői tartalom

Bevetésre készen állnak az MNB új fegyverei

Kolozsi Pál
|
Hoffmann Mihály, MNB
A terméktájékoztatók publikálásával a jegybanki eszköztár részévé váltak és szükség esetén meghirdethetőek a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódó finomhangoló eszközök. A túl bőséges bankrendszeri likviditást alapkamatot fizető egyhetes betéttel, a likviditás túlzott beszűkülését pedig versengő tenderen allokált forintnyújtó swapeszközzel kész kezelni az MNB. A finomhangoló eszközöket eseti jelleggel hirdeti meg az MNB, annak függvényében, hogy miképp alakulnak a tényleges likviditási folyamatok a három hónapos betét mennyiségi korlátjával konzisztens pályához képest. A két finomhangoló eszköz nem rendelkezésre állás jellegű, azaz az egyhetes betétet és a forintnyújtó swapot is adott, a tenderfelhívásokban meghatározott mennyiségben bocsátja a bankok rendelkezésére az MNB. A forintnyújtó swap bevezetése rámutat, hogy a devizaswap piacok kiemelt jelentőséggel bírnak a monetáris politika megvalósításában, súrlódásoktól mentes működésüknek pedig kitüntetett szerepe van a kamattranszmissziós mechanizmus hatékonysága tekintetében. Az MNB a most bevezetett eszközökkel képes a likviditási sokkok kezelésére, a likviditási folyamatok hatékony és szükség esetén tartós alakítására, ami elősegítheti a bankközi piacok forgalmának emelkedését, illetve a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő enyhítését.

BevezetésA Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának (MT) 2016. szeptember 20-ai döntése értelmében az idei negyedik negyedévben a három hónapos betét állománya nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot, illetve az MNB a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditásnyújtó és likviditáslekötő finomhangoló eszközöket vezet be. Az MT döntésének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés