Előfizetői tartalom

Devizahitelek: itt a forintosítási törvény, minden eldőlt

Portfolio
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a forintosításról szóló törvényjavaslatot. Szinte minden fontos kérdés eldőlt:a jelzálogfedezetű hiteleket forintosítják a korábban megismert (CHF esetében 256,5 forintos) árfolyamon, bár az ügyfelek március-április folyamán, az elszámolással együtt kapják meg az értesítést, a forintosítás február 1-jével lesz hatályos, a hitelek csak 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozásúak lehetnek, a forintosított devizahitelek kamatfelára megegyezik a hitelek eredeti kamatfelárával, ha valakinek még így is nőne a kamatszintje az eredeti, illetve az idén július 19-ei szinthez képest, az kérheti a devizában maradást 30 napon belül, rajtuk kívül csak a nagyon magas jövedelműek, a devizajövedelműek és a jövő év végéig lejáró hitellel rendelkezők maradhatnak devizában.Mindennek súlyos hatásai lesznek a magyar bankok jövedelmezőségére: évi kamatbevétel-kiesésük megközelítheti a 100 milliárd forintot az elszámolások miatti tetemes veszteségen túl. A devizahitelesek átlagos törlesztőrészlete pedig nagyjából 25%-kal csökkenhet, ahogy arról korábban is szó volt.

Mely devizahiteleket forintosítják? Azokra a devizahitelekre és lízingszerződésekre vonatkozik a forintosítás, amelyeket 2004. május 1-e és 2015. február 1-je között kötöttek, és jelzálogfedezetűek. A devizaalapú és a devizahitelekre is vonatkozik mindez. Milyen árfolyamon? A frankhiteleket a már ismert 256,5 forintos, az euróhiteleket 308,97 forintos árfolyamon forintosítják....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés