Előfizetői tartalom

Hitelfelvétel: új módszerrel állapíthatják meg a lakás értékét

Portfolio
Június 30-tól már nem csak a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel, hanem statisztikai módszerrel is meghatározható a lakóingatlanok hitelbiztosítéki értéke - hívja fel a figyelmet a Napi.hu a nemzetgazdasági miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletére. A hitelbiztosítéki érték azért fontos, mert a bankok ehhez mérik az adható hitel nagyságát.

A hitelbiztosítéki érték egy lakás forgalmi értékénél, az áránál mindig kisebb összeg, mivel a bank azt mérlegeli, hogy ha nem fizet az adós, akkor rövid időn - általában három hónapon - belül mennyiért tudja eladni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték a vételár 70-90 százaléka közé esik általában, és nagyon függ attól, hogy a hasonló lakásokat mennyire keresik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés