2009 óta nem kaptak ekkora arculcsapást az európai privátbankok

2017. szeptember 11. 09:22    
nyomtatás
 
2009 óta most először számoltak be az európai privátbankok profitcsökkenésről, méghozzá nem is kevésről: tavaly 10%-kal esett vissza nyereség éves alapon, a pénzbeáramlás csökkenése, az alacsony hozamok és a növekvő költségek miatt pedig várhatóan az idei sem lesz sokkal fényesebb év a gazdagok bankárainak - számol be a hírről a Financial Times.

A privátbanki piac kilátásairól is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!
Tavaly 10%-kal esett vissza az európai privátbankok profitja az egy évvel azelőtti állapothoz képest, a McKinsey szerint a profitcsökkenés a csökkenő friss tőkebeáramlásnak és a növekvő költségeknek tudható be. Utóbbi esetben nagy költségnövekedést okozott a piacon a szigorodó hatósági előírásoknak való megfelelés, miután egyre szigorúbb szabályok kötik a privátbankokat abban, hogy ne segítsék vagyonos ügyfeleiket az adóelkerülési trükkökben. Emellett a pénzmosási szabályoknak való megfelelés is jelentősen megdobta a költségeket, az elmúlt nyolc év alatt mintegy negyedével nőtt az európai privátbankok költségalapja.

A McKinsey szerint az európai privátbankoknak a következő években radikálisan át kell tudniuk alakítani az üzleti modelljüket, ha versenyben akarnak maradni, a korábbi elmélet, miszerint egy modell kiszolgál minden ügyfelet, már régen nem működőképes.

A tanácsadó cég friss elemzése szerint a 11,5 ezer milliárd eurót kezelő piac 40%-ánál nettó pénzkivonás lett 2016 egyenlege. A vagyonarányos bevételek 77 bázispontra estek vissza tavaly, a válság előtt, 2007-ben még 96 bázispontról számoltak be. A visszaesés mögött az alacsony hozamkörnyezet, az ügyfelek alacsony kereskedési aktivitása és az alacsonyabb költséggel dolgozó passzív alapok felé való elmozdulás lehet.

A jövőre tekintve a tanulmány kiemeli: a legalább 1 millió euróval rendelkező európai háztartások vagyona 2020-ra 16,2 ezer milliárd euróra nőhet, ami évente 4%-os növekedést jelez előre. Ez a növekedési ütem viszont jóval elmarad az amerikai és kínai becsült növekedési ütemtől. Emiatt pedig összességében csak szerény ütemű tőkebeáramlás várható az európai privátbankoknál, ráadásul a befektetéseken elért hozamok sem várható, hogy érdemben növekedni tudnának a továbbra is alacsony hozamkörnyezet, a bizonytalan gazdasági kilátások és a befektetők konzervatív befektetési politikája miatt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium