Előfizetői tartalom

200 milliárdos "pénzeső" és visszaeső államadósság vár ránk

Portfolio
A magánnyugdíjpénztárakban maradó közel 100 ezer fő vagyona jelenleg mintegy 300 milliárd forintot tesz ki, míg az állami pillérbe visszalépő 2,8 millió fő mintegy 200 milliárd forintnyi reálhozam-kifizetésre számíthat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek az inflációs jelentésben közzétett számításaiból. A két tétel tehát mintegy 500 milliárd forinttal csökkenti azt a vagyontömeget, amely felett az állam gazdálkodhat majd; ez a becslés alacsonyabb annál, mint amellyel a Portfolio.hu eddig kalkulált (600-700 milliárd forint). A jegybanki szakértők számításai szerint a tavaly év végén 80%-on tetőzött GDP-arányos bruttó adósságráta idén év közben már 4%-ponttal eshet amiatt, hogy a nyugdíjpénztári vagyon állampapír részét bevonja az adósságkezelő. Amennyiben jövőre teljesen feléli a kormány a nyugdíjpénztáraktól kapott többi vagyont, akkor egészen 70%-ig eshet 2012 végére az adósságráta.

500 milliárdos két tétel A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán publikált inflációs jelentésében a szakértői stáb részletesen bemutatta, hogy milyen feltételekkel számol a nyugdíjpénztári visszalépések kapcsán. Kalkulációjuk szerint a nyugdíjpénztáraknál a GDP 10,8 százalékának megfelelő vagyont találhattunk 2010 végén, amely mintegy 3100 milliárd forintot tesz ki....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés