Portfolio signature

Tovább csökkent a gyerekvállalási kedv Magyarországon

Portfolio
Minden idők második legalacsonyabb születésszámát hozta február - derül ki a KSH friss jelentéséből. A romló demográfiai folyamatokhoz a szülőképes korú nők számának csökkenése mellett a gyerekvállalási kedv visszaesése is hozzájárul.

2024 februárjában 6197 gyermek született Magyarországon, 5,7%-kal, 378 újszülöttel kevesebb, mint 2023 februárjában. 2024 szökőév, ezért egy nappal hosszabb időszak népmozgalmi eseményeit kell figyelembe venni. A szökőnaphatástól tisztított februári születésszám 9,0%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest.

A nyers születési adat mellett a szezonálisan igazított születésszám is a második legkisebb, amit valaha Magyarországon mértek.  

A születésszám visszaesésének elsődleges oka a szülőképes korú nők számának visszaesése. Ez abból látszik, hogy az elmúlt években sokáig úgy mérséklődött a születésszám, hogy közben az úgynevezett teljes termékenységi arányszám (az egy szülőképes korú nőre jutó hipotetikus átlagos gyerekszám) stagnált. Újabban viszont egyre karakteresebb ennek a mutatónak is a lassú csökkenése. Az év első két hónapjában a ráta 1,39 volt, egy éve ugyanilyenkor még 1,53, de 2021-ben járt 1,59-en is. Vagyis a születésszám most már a gyerekvállalási kedv romlása miatt is csökken.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés