A legjobb tanulóink 10%-a jelentkezik külföldi egyetemre

2017. július 17. 14:40    
nyomtatás
 
A legkiemelkedőbb tanulmányi eredménnyel rendelkező budapesti, pesti és Győr-Moson-Sopron megyei végzős gimnazisták 10 százaléka jelentkezik külföldre egyetemre - derült ki a GVI legfrissebb kutatásából. A legtöbb diák az oktatás jobb minősége és a jobb oktatási rendszer miatt tanulna külföldön.


A GVI azt vizsgálta, hogy a legkiemelkedőbb - az Országos kompetenciamérés eredményei alapján készült rangsor felső egytizedébe tartozó - budapesti, Pest és Győr-Moson-Sopron megyei végzős gimnazistáknak milyenek a továbbtanulási tervei. Ehhez egy önkitöltős kérdőívet állítottak össze, amelyet 20 gimnáziumban töltöttek ki a végzős diákok. Az eredmények 961 gimnazista válaszain alapulnak.

A felmérés megmutatta: a leginkább kiemelkedő hazai gimnáziumok végzős tanulói közül minden tizedik (9,9%) adta be vagy adja be jelentkezését még idén külföldi felsőoktatási intézménybe (is).


Ők nem csak a szándékot jelezték, hogy szeretnének külföldön továbbtanulni, hanem megjelölték azokat a külföldi intézményeket, amelyekbe beadják jelentkezésüket, illetve a kiválasztott képzés szakterületét is megadták. Ez azt jelenti, hogy esetükben tényleges migrációs tervekről beszélhetünk, nem csupán ábrándokról.

Az eredmények azt mutatják, hogy külföldi egyetemre nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a lányok, a felsőfokú végzettségű apák gyermekei, a több idegen nyelvet beszélő tanulók, valamint azok, akik korábban részt vettek külföldön nyelvtanulási programon. Emellett a jobb anyagi helyzet is növeli a külföldi egyetemre való jelentkezés esélyét.

A külföldi intézménybe jelentkező diákok elsődlegesen az Egyesült Királyságban, Ausztriában vagy Németországban szeretnének tanulni.

A legjobb tanulóink 10%-a jelentkezik külföldi egyetemre

A tudományterületek közül a gazdasági képzés emelkedik ki. A legtöbb diák tandíjmentes helyre igyekszik bekerülni.

A legjobb tanulóink 10%-a jelentkezik külföldi egyetemre

Lényeges kérdés, hogy a tanulók milyen időtávra tervezik külföldi tartózkodásukat: jelentős részük (41%) szeretne hosszabb távon külföldön maradni, további 17 százalékuk az egyetem elvégzése után azt tervezi, hogy még egy ideig külföldön fog dolgozni. Magas (21%) azoknak az aránya, akik még nem tudják, hogy mennyi időre tervezik külföldi tartózkodásukat. 18 százalékuk szeretne a képzés befejezése után azonnal visszajönni Magyarországra.

A legjobb tanulóink 10%-a jelentkezik külföldi egyetemre

A külföldi továbbtanulást a legtöbben a jobb minőségű képzéssel és a jobb oktatási rendszerrel indokolják. Továbbá sok tanuló véli úgy, hogy külföldön több lehetősége, jobb munkája vagy magasabb életszínvonala lesz. A harmadik leggyakoribb válasz a nyelvtudás fejlesztése volt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium