Előfizetői tartalom

Adóelkerülés, infláció és monetáris politika

Pellényi Gábor
Egy, az elmúlt hetekben megjelent elemzés szerint a több termékkört érintő áfacsalás nélkül akár lényegesen magasabb is lehetett volna a tavalyi évi infláció, aminek figyelembevétele akár a monetáris politika vitelét is befolyásolhatta volna. Cikkünk néhány helyen kiegészíti a számításokat. Eredményeink árnyaltabb képet adnak az áfaelkerülés inflációs hatásáról. Néhány korábbi évben valóban jelentős lehetett az áfacsalás inflációt torzító hatása. Ám a rendelkezésünkre álló (korlátozott) információk alapján az elmúlt 1-2 évben e torzítás jelentősen csökkenhetett.

A feketegazdaság megnehezíti a gazdasági folyamatok mérését. A gazdasági mutatók széles körét torzíthatják az eltitkolt gazdasági folyamatok. Például a törvénybe ütköző, vagy az illegalitást súroló tevékenységek nehezítik a GDP mérését, a feketén fizetett bérek torzítják a bérstatisztikákat, és amint a Portfolio.hu február 6-ai cikke (Az áfacsalás húzza le...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés