Előfizetői tartalom

Élénkíti-e az szja-csökkentés a gazdaságot?

Benczúr Péter
|
Kátay Gábor
Élénkíti-e az adócsökkentés a gazdaságot? Az alábbi írás szerzői, Benczúr Péter és Kátay Gábor arra szeretnék ösztönözni a hazai elemzőket és véleményformálókat, hogy a munkát terhelő adókkal kapcsolatos elvi vitákban ne sikkadjon el a hosszabb távú szemlélet sem. Az eddigi érvek ugyanis szinte kizárólagosan a rövid távú, azaz a keynesi hatásokra fókuszáltak, sok esetben ráadásul ezen hatásokat hosszú távú hatásként értékelve.

A "más" közgazdászok minden intézkedést az ösztönzési hatások szempontjából értékelnek. Az adócsökkentésnek - szerintük - az az igazi, a tiszta jövedelmi újraelosztáson túlmutató (mondjuk: makrogazdasági) értelme, hogy ösztönzi a munkavállalást."N. Gregory Mankiw, szabad fordításbanA kormány adócsökkentésre (vagy, ha úgy tetszik, adóátrendezésre) alapozó gazdaságpolitikája...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés