Előfizetői tartalom

Itt a tuti ötlet: töröljük el a társasági adót!

Plósz Dániel, MNB
Egyre több amerikai vállalat él a törvények adta adóoptimalizációs lehetőségekkel, amelynek eredményeképpen az amerikai költségvetés társasági adóból származó bevételei jelentősen csökkentek. A témában megszólalt a híres amerikai közgazdász, Gregory Mankiw is, aki szerint egyetlen megoldás létezik a probléma kezelésére: a társasági adó eltörlése. A Harvard Egyetem professzora a többi adónemen is változtatna az igazságosabb, hatékonyabb és versenyképesebb amerikai adórendszer megteremtése érdekében.

Az amerikai állampolgárok nem nézik jó szemmel, hogy egyes vállalatok elhagyják országuk területét vagy áthelyezik székhelyüket adófizetési kötelezettségeik minimalizálása céljából. A "vállalati szökevények" viselkedése - pusztán a gazdasági szempontokat figyelembe véve - teljes mértékben racionálisnak mondható, ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy hová...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés