Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra

2017. április 20. 11:52  english version   
nyomtatás
 
Ahogyan az előzetes számok is mutatták, márciusban 378 milliárd forintos deficit volt a költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közzétett részletes adatok segítségével rálátunk a háttérfolyamatokra.


Elsősorban a bevételi oldalon kell keresni a márciusban kialakult jelentős költségvetési hiány okait.

Az előzetes adatokról itt írtunk, már akkor kiderült, hogy az elmúlt évekkel összevetve ez a 378,5 milliárd forintos mínusz a legnagyobb márciusi deficit.

2017.04.06 11:19 Brutális hiány a költségvetésben

Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra


A magyarázó tényezők:
  • A központi költségvetés bevételei márciusban összesen 114 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak, mint tavaly.
  • Ez leginkább azzal függ össze, hogy az áfabevételek 160 milliárd forinttal teljesültek alacsonyabb szinten a jó adózóknak gyorsabban visszautalt áfa-fizetések miatt. A jövedéki adó tekintetében kisebb volt az elmaradás, 11 milliárd forintnyi, de ez is 17%-os visszaesésnek felelt meg.
  • Nem kedvezett a bevételi oldalnak, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatok EU-támogatása soron lényegében nem érkezett bevétel, a tavalyi 77 milliárd forinttal szemben.
  • Jól jött viszont a bevételi oldalnak, hogy a személyi jövedelemadó bevételek növekedtek márciusban: 17%-kal, ami 20 milliárdos többletet jelentett.
  • Az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések csak márciusban 27 milliárd forintot tettek ki, ami négyszerese a tavalyi harmadik havi értéknek. Ez minden bizonnyal az állami földértékesítési bevételekkel függ össze, ahogyan a lenti ábra is ezt mutatja.

Megvan a magyarázat a brutális hiányadatra


És a kiadások:
  • A központi költségvetés kiadási oldala 104 milliárd forinttal, 11%-kal volt magasabb idén márciusban.
  • Erre részben magyarázatot ad az egyedi és normatív támogatások duplázódása 58 milliárd forintra (ez a személyszállítás költségtérítésével függ össze), valamint
  • a családtámogatások duplázódása 68 milliárd forintra, mivel még márciusban átutalták az áprilisi kifizetéseket.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium