Megvolt az egyeztetés: csúnyán elbánnak a nagy élelmiszerboltokkal

2017. március 14. 19:43    
nyomtatás
 
Nem túl hosszú és nem túl produktív egyeztetés zajlott kedden a kormány a kereskedelmi láncokat megsarcoló javaslatairól a nemzetgazdasági tárca és a kereskedők érdek-képviseleti szervezetei között - számol be az Index.


Az egyeztetésen a Vállalkozók Országos Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselői vettek részt.

A portál iparági forrásai szerint az egyeztetés inkább tájékoztatás volt a minisztérium részéről, ahol elmondták, hogy milyen javaslatokat mérlegel a kormány, majd a meghívott szervezetek képviselői elmondhatták a véleményüket a megismert javaslatokról. Úgy tudják, hogy a kormány tervei között még nagyjából változatlan formában szerepelnek azok a javaslatok, amelyek abban az előterjesztésben is szerepeltek, amelyet a múlt héten az Index megszerzett.

2017.03.08 13:53 Különadóval szívatná a multikat Lázár és Varga

Ez azért is érdekes, mert Lázár János a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy a kormány javaslatai változtak a kiszivárgott előterjesztéshez képest, az Index forrásai viszont nem tudtak érdemi változásról beszámolni.

A javaslatok között szerepelt például, hogy
  • megadóztatnák az áruházak parkolóit (nagyjából annyit beszedve ebből, mint amennyit a kereskedelmi cégek válságadóként befizettek 2010 és 2013 között),
  • korlátoznák a cégek reklámköltéseit,
  • kötelező létszámbővítést írnának elő az áruházaknak,
  • 100 százalékos bérpótlékot vezetnének be a vasárnapi munkavégzésért
  • és kötelezővé tennék, hogy a dolgozók legalább két szabadnapja vasárnapra essen.

Az egyeztetésen a tárca tagjai állítólag a tervezett lépéseket az élelmiszerbotránnyal indokolták - ahogy tették ezt az előterjesztés szövegezői is - bár több lépés, például a vasárnapi szabadnapok és bérpótlék kérdése már korábban, a vasárnapi zárva tartás visszavonása után napirendre került. A kormány ezekről a lépésekről hétfőn egyeztetett a kereskedelmi dolgozók képviselőivel.

Úgy tudja a portál, a keddi egyeztetésen nagyjából arra volt idő, hogy a kormány tájékoztatója után a meghívott szervezetek képviselői elmondják az álláspontjukat a javaslatokról, erre viszont a kormány képviselői érdemben nem reagáltak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium