Előfizetői tartalom

Brüsszelben kaszálhatják el Matolcsyék pénzszórását

Portfolio
Bár az MNB alapítványai és cégei közpénzből gazdálkodnak, de nincsenek adatok arra, hogy közbeszerzéseket hajtottak végre, ezért "feltételezzük, hogy szerződéseiket a közbeszerzési törvény megsértésével, a közbeszerzési eljárás mellőzésével kötötték meg" - mutatott rá minap közzétett nyílt levelében Martin József Péter. A Transparency International Magyarország ügyvezetője emiatt felkérte a Közbeszerzési Hatóság elnökét, hogy hivatalból indítson eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az ajánlatkérői státusz megállapítására, illetve a megkötött szerződések tárgyában. Nagy Gabriella, a TI Magyarország közpénzügyi programok vezetője felvázolta a Portfolio-nak, hogy milyen kimenetei lehetnek ennek a vizsgálatnak, és azt is jelezte: ha idehaza valamiért elsikkadna az érdemi vizsgálat, akkor az Európai Bizottságnak két uniós irányelv alapján is lehet eszköze a helyzet kezelésére.

Be kellett volna jelentkezniük ajánlatkérőnekAz MNB alapítványai, illetve az általuk létrehozott cégek egyike sem szerepel a Közbeszerzési Hatóság ajánlatkérői adatbázisában, noha az Alkotmánybíróság minapi határozata is világosan kimondta, hogy az alapítványok közpénzből gazdálkodnak, ráadásul az alapítványok létrehozójaként az MNB eleve közbeszerzési ajánlatkérőnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés