Előfizetői tartalom

De mégis, kiknek és mennyivel lógnak a görögök?

Portfolio
Iszonyatos adósságot halmozott fel a görög állam az utóbbi évtizedekben, aminek nagy része - néhány részleges csőd közepette - a végső hitelező nemzetközi intézményekhez, illetve az eurózóna országaihoz vándorolt. De továbbra is vannak hitelek a magánbefektetőknél, akik most izgulhatnak, vajon a csőd eléri-e az ő befektetéseiket is. Áttekintve az államadósságot aligha mondhatjuk, hogy a görögök nem kaptak óriási segítséget az elmúlt években.

A Reuters becslései szerint a görög állam 242,8 milliárd euróval tartozik az úgynevezett intézményi hitelezőknek ("official lender"). Ez úgy jött össze, hogy 2010 óta két segélycsomag keretében az IMF és az EU kormányai kimentették az adóst, valamint az Európai Központi Bank és a nemzeti jegybankok is tartanak görög kötvényeket. Ehhez képest a magánbefektetők már...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés