Nagyot vágott Szaúd-Arábia, mégis ideges az olajpiac

2017. január 10. 09:30    
nyomtatás
 
A közel-keleti olajországok közül többen is végrehajtották már az OPEC-megállapodásban vállalt termeléscsökkentést, köztök Szaúd-Arábia, ez azonban nem lesz mindenütt egyszerű folyamat. A csökkentés időbeli lefutásában látható eltérések viszont növelik a kockázatát, hogy lesznek olyanok, akik nem tartják be a vállalásokat. Talán ennek is betudható, hogy az olaj nagy ralija mostanra megtorpant, a volatilitás pedig emelkedik.


Megindult a termeléscsökkentés az olajországokban


Hivatalosan idén januártól lépett életbe az OPEC-országok termeléscsökkentési megállapodása, melynek során a tagországok összességében mintegy 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentésről döntöttek napi szinten. Az OPEC országok közül a legnagyobb csökkentést Szaúd-Arábia vállalta, közel napi félmillió hordót. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mely ország pontosan hol áll a vállalt termeléscsökkentésben, az OPEC urának számító Szaúd-Arábia ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint már most maradéktalanul megvalósította napi 486 ezer hordós termeléscsökkentési célját. Január elején Kuvaitról is azt lehetett hallani, hogy már meg is lépte a csökkentést, itt is a hírek szerint a megállapodásban vállalt napi 130 ezres csökkentést hajtották végre. A szaúdiak pedig a jelek szerint ennél is tovább akarnak menni, az állami olajcég, a Saudi Aramco ugyanis épp arról tárgyal vásárlóival, hogy februártól 7 százalékkal csökkentené a szállításokat.

Nagyot vágott Szaúd-Arábia, mégis ideges az olajpiac


Az persze közel sem mindegy, hogy a januártól végrehajtott termeléscsökkentések milyen kitermelési szintről valósultak meg. A legutóbbi felmérések szerint decemberben a szaúdi olajtermelés napi 10,5 millió hordó körül lehetett, az OPEC teljes kitermelése pedig 34,18 millió hordót érhetett el naponta. Ez azt jelenti, hogy az OPEC-nek napi 1,7 millió hordós termeléscsökkentést kell végrehajtania ahhoz, hogy a megállapodásban rögzített, januártól érvényes szintre álljon be a kartell kitermelése. Mindez igen ambiciózus cél, tekintettel arra, hogy Nigériában és Líbiában a kitermelés várhatóan emelkedni fog.

Az OPEC-országok persze csak egy szeletét adják a sztorinak, hiszen több más ország is megállapodott tavaly év végén termelésének visszafogásáról. Itt valamivel kevesebb, mint napi 600 ezer hordós termeléscsökkentést vállaltak az egyes kitermelők, ahol az oroszlánrészt, napi mintegy 300 ezer hordót Oroszország adna.

Van, aki kivár


Az OPEC megállapodás ugyan idén januártól lépett életbe, az OPEC és nem OPEC országok abban állapodtak meg, hogy összességében 2017 első félévében valósítják meg a tervezett termeléscsökkentést. Az már most látszik, hogy a megvalósításban lényeges különbségek vannak: a szaúdiak az előzetes várakozásoknak megfelelően azonnal léptek, több OPEC és nem OPEC ország azonban várhatóan fokozatosan hajtja csak végre a csökkentést.

Maga az a tény, hogy különböző országok eltérő mértékű termeléscsökkentést vállaltak, növeli az esélyét annak, hogy egyes országok nem tartják magukat a vállalásokhoz. Ez utóbbi különösen jellemző lehet 2017 első félévének végéhez közeledve, hiszen, ha a kezdeti lépések az olajárak emelkedését és a túlkínálat jelentős csökkenését eredményezik, akkor egyes országok dönthetnek már úgy, hogy nem hajtják végre teljes egészében vállalt termeléscsökkentésüket. Ez utóbbi kockázatok különösen jelentősek lehetnek az oroszoknál.

Nem mindenhol könnyű csökkenteni


Technikailag a termeléscsökkentést több módon végre lehet hajtani, nem meglepő, hogy a szaúdiak azonnal léptek, itt ugyanis az idősebb, régebb óta termelő mezők kihozatalának visszafogásával vagy a mezők teljes leállításával gyorsan lehet változtatni a kínálatot. A helyzet ennél jóval bonyolultabb Oroszországban, mely már korábban figyelmeztetett arra, hogy az Északi Sarkkör közelében lévő egyes mezők bezárása nem lehetséges anélkül, hogy visszafordíthatatlan folyamatok kockázatát futják. Az olaj mélyről, magas hőmérsékletről jön, ami segít megóvni a kutakat és a felszínen lévő létesítményeket a hideg okozta károktól. Az oroszok emiatt inkább a mezők természetes kimerülésére és az új kútfúrások felfüggesztésére alapozhatnak majd a termeléscsökkentés megvalósításakor. Az időjárási viszonyok miatt ráadásul a csökkentés nagy része várhatóan 2017 első félévének végére összpontosulhat.

Betáraztak a spekulánsok, de ideges a piac


Az OPEC-országok novemberi termeléscsökkentési megállapodása igen jelentős felfutást eredményezett az olajnál a spekulatív nettó vételi pozíciókban, melyek mennyisége 2014 nyara óta nem látott szintre került. Ezek a pozíciók tipikusan a hedge fundokhoz köthetők, akik a jelek szerint igencsak bíznak az olajrali folytatódásában.

Nagyot vágott Szaúd-Arábia, mégis ideges az olajpiac


A fentebb említett tényezők miatt ugyanakkor szép számmal akadnak kockázatok is, melyek hosszabb távon az olaj emelkedési potenciálját korlátozhatják (elég itt csak az amerikai nem konvencionális termelés várható felfutására vagy a dollár esetleges további erősödésére gondolni). Emiatt talán nem meglepő, hogy az év végén látott csökkenést követően az olaj előretekintő volatilitás indexe idén ismét emelkedik.

Nagyot vágott Szaúd-Arábia, mégis ideges az olajpiac


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium