Előfizetői tartalom

"Európa rendkívül nehéz helyzetbe lavírozta magát"

Portfolio
Magyarország távol áll a tartós defláció állapotától, kedvezőtlen világgazdasági folyamatok esetén azonban szükség lehet jegybanki beavatkozásra - véli Samu János. A Concorde makroelemzője, aki a jövő évi várakozásait osztotta meg a Portfolio-val, úgy látja, hogy Európában megfelelő kereslet és költségvetési költekezés híján az EKB erőfeszítése ellenére sem kezdenek el nőni az árak, és az európai kontinens mellett Kína sem talál majd magára. Amerika viszont a laza monetáris politikának köszönhetően szárnyal, igaz kamatemelésre 2015 nyara előtt nem kerül sor. Az olajárak zuhanása az exportőrországok terheinek növekedését eredményezheti, közben azonban az európai és a kínai gazdaságnak lökést adhat.

Portfolio: Deflációba süllyedhet-e Európa és Magyarország? Samu János: Magyarország egyelőre védett a tartós deflációval szemben, a bérdinamika és a lakosság inflációs várakozásai kompenzálhatják a világból érkező deflációs hatásokat. Segített ebben az is, hogy a kormány az idén részben a költségvetésen keresztül, részben az Európai Unióból származó támogatások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés