Előfizetői tartalom

Fed-keringő - már hiba lenne kamatot emelni

Kovács Szilárd
|
Maróti Ádám
Miközben az amerikai irányadó kamatláb emelésével kapcsolatban folyamatos találgatások zajlanak, addig a felszín alatt ellentétes dinamika rajzolódik ki. Az utóbbi évek mindenki által ismert gazdasági folyamatai - a teljesség igénye nélkül - röviden összefoglalva a következők voltak: a válság óta eltelt időszakban a gazdaság magára talált, ezzel egy időben a munkanélküliség jelentősen csökkent, viszont az infláció tartósan nem emelkedett a 2%-os cél fölé. Ezáltal a Fednek lehetősége volt sokáig fenntartani az alacsony irányadó kamatlábat. Ebben a laza monetáris környezetben úgy tűnhet, hogy a Fed elszalasztotta az adódó lehetőségeket és a kamatemelési ajtó vélhetően bezárult.

Úgy tűnik, a válság óta elindult pozitív gazdasági dinamika 2014 végén lendületet vesztett, az első negyedéves meglepően gyenge növekedés óta sem tudott talpra állni. Az amerikai gazdaságra általunk fejlesztett trendszűrt előidejű index, mely a ciklusokat átlagosan 3-6 hónappal megelőző indikátorokat tartalmaz, már 2014 nyarán fordulat jeleit mutatta, amit az év eleje...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés