Előfizetői tartalom

Figyelmeztetés Londonból: ördögi kör jöhet Magyarországon

Portfolio
Fokozták a közép távú kilátásokkal kapcsolatos aggodalmainkat azok az információk, amelyeket budapesti látogatásunk alkalmával szereztünk - hangsúlyozta a közelmúltbeli megbeszéléseiről ma kiadott beszámolójában Raffaella Tenconi. A Bank of America égisze alá tartozó Merrill Lynch londoni elemzője szerint bár folyamatosak az egyeztetések a magyar kormány és az EU/IMF párosa között és rövid távon az adósságfinanszírozás is megoldottnak mondható, de nem látja azt a kormányzati elszántságot, ami a szükséges szerkezeti átalakítások végrehajtásához kell, és amelyek növelnék a gazdaság potenciális növekedési ütemét. Mivel a magyar gazdaság véleménye szerint "rendkívül gyenge", ezért fennáll a kockázata annak, hogy mindez "ördögi körré" válik Magyarországon. A fokozottan pesszimista kommentár végén az elemző úgy fogalmaz: a várhatóan létrejövő EU/IMF-megállapodás sem valószínű, hogy fordítana a kedvezőtlen magyarországi trendeken és ezzel kapcsolatban további jelentős forintgyengülés kockázatára is utal.

Bár lassan, de azért halad a hivatalos hiteltárgyalások megindulásához kapcsolódó előfeltételek teljesítésével a magyar kormány és a Merrill szakértője szerint a hivatalos tárgyalások egy hónap múlva meg is indulhatnak majd. Nem gondoljuk, hogy azok a területek, amelyeken nézetkülönbség van még a magyar kormány és az Európai Bizottság között, leküzdhetetlenül nagyok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés