Előfizetői tartalom

Görög válság után ír dráma - Mi lesz ebből?

Portfolio
Még el sem ült a görög válság, egy újabb eurózóna tagállam drámája borzolja a kedélyeket. Írország körül forr a levegő. A szigetország egyébként sem állt jól közpénzügyeivel, tavaly az eurózóna legmagasabb államháztartási hiányát produkálta, mostanra pedig de facto csődben a teljes ír bankrendszer, az állam folyamatosan pumpálja a pénzt a félig vagy csaknem egészen államosított bankokba. Az ír állam csődkockázata napról napra növekszik, ahogy az államadósság finanszírozása is napról napra drágább, az állampapírok hozamfelára történelmi magasságokban. A növekedés beindulására alapozott fiskális válságprogram megbukott, a lakosság még évekig fogja nyögni a pénzügyi rendszer konszolidálását, ugyanis az újabb bankmentésekkel már az éves ír GDP 32%-a is lehet az államháztartás idei évi hiánya.

Nagyon bíztak a növekedésben Amikor a recessziós sokk mélyre nyomta az országok államháztartási egyenlegét, Írország az elsők között, már 2009-ben válságköltségvetéssel állt elő. Az okos előrelátásként feltűnő gyors intézkedés mögött azonban inkább az azonnali tűzoltás igénye állt, ám még arra is kevés volt. A "tűzvész" gyorsan és nagy erővel söpört...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés