Előfizetői tartalom

Hajtűkanyar a ködös Magyarországon

Portfolio
Másfél évnyi, egyre erősödő IMF-ellenes kommunikáció után a héten hirtelen megpróbálta bevenni a hajtűkanyart az Orbán-kormány, azaz egy ködös délutánon bejelentette, hogy mégis igénybe venné a Nemzetközi Valutaalap segítségét. Mint tudjuk: ködben hajtűkanyart bevenni sok veszéllyel jár. A köd egyébként nemcsak az időjárásra, hanem számos gazdaságpolitikai elképzelésre is elmondható volt, amelyek együttesen vezettek el a forint történelmi mélypontra süllyedéséhez, a csődkockázati mutató rendkívüli magasságához és az államadósság biztonságos finanszírozásával kapcsolatos kérdőjelekhez, végső soron az IMF-hez fordulás szükségességéhez. Mindez akkor következett be, amikor a nemzetközi befektetői hangulat egyébként is nagyon feszült volt, az eurózóna számos állampapírpiacán extrém mozgások alakultak ki, az adósságválság tehát nem enyhült, hanem mélyült.

Gyors fordulat Amint a hét elején közzétett elemzői felmérésünkben rámutattunk: a feszült magyar piaci helyzetben vagy az IMF-et, vagy a jegybanki kamatemelést választhatja a forintesés megfékezéséhez a kormány, mint az egyik elsődleges nyugtató lépés. A jegybank döntéshozói a keddi ülésükön végül nem emeltek kamatot, igaz példátlan tartalmú közleményt tettek közzé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés