Előfizetői tartalom

Így lesz álom a tervekből

Romhányi Balázs
A fenntartható gazdasági növekedés megteremtésének egyik szükséges feltétele a költségvetési rendszer átalakítása. A háromrészes cikksorozat első része az átláthatóság fontosságával foglalkozott, a mostani második rész pedig a kiadások alakulását vizsgálja, a tudatosság hiányára és a tervek feledésbe merülésére világít rá. A költségvetési politika lényege a kormányzati célok elérése lenne fenntartható pénzügyi keretek között. Ebben az értelemben a jelenlegi kormányzati ciklus sem hoz javulást a megelőző 15 év rossz teljesítményéhez képest. A középtávú tervezés megalapozatlan és rendszeresen alárendelődik a rövid távú ötleteknek. A kiadási oldal tudatos alakítására való képtelenséggel együtt ez szükségszerűen vezet a növekedést romboló, tehát a hosszú távú fenntarthatóságot alig javító adóemelések csapdájába.

A cikksorozat első részét itt olvashatják: A rossz költségvetési rendszer csapdája, 1. rész: Átláthatóság vs. Varga Mihály: 12-1 A billiárdban kiesik az a játékos, aki a golyót kilövi az asztalról, de ettől még a billiárdnak nem az a lényege, hogy a golyókat valahogy, nagy üggyel-bajjal az asztalon tartsuk. A feladat lényege, hogy a megfelelő golyókat megfelelő sorrendben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés