Előfizetői tartalom

Ingyenpénzt mindenkinek! Ez a csodaszer a világ legnagyobb problémájára?

Portfolio
A rohamtempóban fejlődő technológia miatt egyre többen kerülnek behozhatatlan hátrányba a munkaerőpiacon, ami vagyoni helyzetüket is megpecsételi. A probléma még sosem volt ennyire aktuális, az pedig egyértelmű, hogy a jelenlegi szociális transzferrendszer képtelen megbirkózni vele. Emiatt a feltétel nélküli jövedelem koncepciója egyre népszerűbbé válik, sokan ebben látják a lehetőséget arra, hogy az emberiség végleg felszámolhassa a szegénységet. Az UniCredit elemzői szerint bár sok szempontból jobb és igazságosabb alternatíva lenne a feltétel nélküli jövedelem, megvalósítása mindenhol óriási terhet róna a költségvetésre, ezért nem biztos, hogy ez a megoldás korunk egyik legégetőbb problémájára.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy olyan, mindenkinek alanyi jogon járó jövedelemforrást jelent, amihez - mint neve is utal rá - nem fűződik semmiféle kritérium. Ez utóbbi különbözteti meg a jelenleg érvényben lévő szociális juttatási rendszer elemeitől, hiszen azokkal ellentétben nem egy célzott támogatásról van szó, hanem egy mindent kiváltó, univerzális juttatásról....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés