Előfizetői tartalom

Itt a fontos deficitszám! - Örülhetünk? (4.)

Portfolio
2012. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének többlete 84,2 milliárd forintban alakult - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezek szerint tavaly összesen 607 milliárd forintos deficitet halmozott fel a központi alrendszer (pénzforgalmi szemléletben), ami magasabb az eredeti 576 milliárdos előirányzatnál. Legutóbb azonban 671 milliárd forintra emelték az éves hiányelőirányzatot, így ehhez képest már kedvezőbb képet fest a költségvetés tavalyi pozíciója, mintegy 60 milliárd forinttal. GDP-arányosan ez 2,1%-os hiányszámot jelent, ehhez jön még hozzá az önkormányzatok 2012-es egyenlege, valamint az eredményszemléletben számolt módosítások. Összességében valószínűleg teljesült a 2,7%-ra emelt 2012-es hiánycél. Ehhez kellett a központi költségvetés bevételeinek látványos növekedése (az adóemelések éreztették hatásukat), valamint a kiadások stagnálása (miközben az inflációs 5% körül alakult tavaly).

Mi történt az év utolsó hónapjában? Ahogyan az lenni szokott (a 2011-es év egyszeri tételek miatt ebből a szempontból kivételes volt), szufficittel zárta a decemberi hónapot a költségvetés (ebben a hónapban hizlalják a bevételi oldalt a társaságoktól beérkező befizetések: társasági adó, különadók). A 84,9 milliárd forintos többlet az NGM gyorstájékoztatója szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés