Előfizetői tartalom

Elindultak a görög tárgyalások, már a spanyolok miatt aggódnak

Portfolio
A szavazatok 100%-ának összeszámolása után 129 mandátumot szerzett a 300 fõs görög parlamentben az EU/IMF mentõcsomagot és a megszorításokat támogató Új Demokrácia párt. Ha sikerül koalícióra lépnie az eddigi koalíciós partnerével, a Pasokkal, akkor 162, ha esetleg a Demokratikus Baloldallal is, akkor együtt 179 mandátumuk lenne, így megszereznék a "kényelmes" többséget a törvényhozásban. A radikális Sziriza párt ellenzékben képzeli el a jövõjét. Ma elindultak a görög kormányalakítási tárgyalások, amelyek nem biztos, hogy zökkenõmentesek lesznek, de a nemzetközi elvárások szerint azoknak gyorsan eredményre kell vezetniük. Az új koalíciós kormány várhatóan megpróbálja majd újratárgyalni az EU/IMF-hitelprogram feltételeit, ennek sikere kapcsán is van még bizonytalanság. Összességében az, hogy egyértelmû lett a kimenete a választásoknak, illetve az, hogy az EU/IMF-programot és a megszorításokat radikálisan elutasító Sziriza nem jutott kormányra, egyértelmûen pozitív piaci reakciókat váltott ki. Túláradó optimizmus azonban eleve nem volt hétfõ hajnalban, délelõtt pedig a piaci optimizmus nagy része elpárolgott, a fókusz újra Spanyolországra terelõdött. A görög válság önmagában nem múlik el a választási eredménytõl és ugyanez elmondható például a spanyol válságról is.Fontosabb részletek Olyan pártok kerülhetnek hatalomra Görögországban, amelyek támogatják az EU/IMF-hitelprogramot és a cserébe vállalt megszorításokat De újra szeretnék tárgyalni, könnyítést szeretnének elérni Erre lehet némi fogadókészség a nemzetközi partnerek felõl, de egyelõre nem világosak teljesen az álláspontok Elhárult az azonnali államcsõd és a görög kilépés veszélye az eurózónából Elindultak a kormányalakítási tárgyalások, az egyik fõ kérdés, hogy ezek mennyire lesznek zökkenõmentesek Nem volt túláradó optimizmus a piacokon, sõt a pozitív hangulat nagyrészt elmúlt, az euró dollárral szembeni 1% körüli kezdeti erõsödése elolvast, a forint is veszített erejébõl reggel óta A spanyol piacok újra nagy nyomás alá kerültek, történelmi csúcsra ért a csõdkockázati felár, 7% felett a 10 éves kötvényhozam A görög belpolitikai felmeények mellett a ma kezdõdõ G-20 csúcstalálkozóra, a keddi-szerdai amerikai jegybanki kamatdöntõ ülésre is figyelni kell.

2012. június 18. 13:53 Megosztás Tovább ütik a spanyol piacokat - Mi az aggodalmak fő oka? A 10 éves spanyol államkötvény hozam ma az eurózónában töltött idő, azaz 13 év óta egyértelműen a legmagasabbra, 7,15%-ra ugrott, és történelmi csúcsra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés