Előfizetői tartalom

Jön a nagy horderejű brit választás - Brexit lesz a vége?

Portfolio
Feszült várakozással tekintenek Európa-szerte a csütörtöki brit parlamenti választás elé, aminek kimenetelétől függően a brit kormány - ha továbbra is David Cameron vezeti - akár már a júniusi EU-csúcson kívánságlistával lepheti meg európai kollégáit, cserébe azért, hogy támogatóan lépjenek fel az esetleges brit EU-tagsági referendumon. Az esetleges brit kilépéstől, azaz a Brexitről folyamatosan jelennek meg a különböző gazdasági és politikai elemzések. A német Bertelsmann Alapítvány felmérése például mindenki számára veszteséges játszmát vázol, jelentős brit GDP-visszaeséssel, míg a Politico felmérése szerint stabilan mintegy 10 százalékos többségben vannak a brit EU-pártiak a politikai "zaj" mellett is, így nem kell kilépéstől tartani. Közben Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szükségét érezte megerősíteni, hogy el tud képzelni "kisebb módosításokat" az EU-szerződésben a leendő brit igényekre válaszul - mutat rá a brüsszeli és brit fejleményekre összefoglaló anyagában a Bruxinfo.

Sokan figyelikSajtójelentések szerint Európa-szerte számos május elsejei beszédben és nyilatkozatban fordultak elő utalások a héten esedékes brit választásokra, és főként egy esetleges brit kilépés ("Brexit") lehetőségére és következményeire. Jóllehet, brit földön a választási kampány utolsó heteit már nem annyira az EU-tagságnak, hanem magának a brit unió megőrzésének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés