Égető problémát oldanának meg a női informatikusok

2016. május 5. 16:36    
nyomtatás
 
Az informatikában vannak a legjobban fizető és a legrugalmasabban végezhető munkák, a legtöbb pályaválasztás előtt álló lánynak azonban meg sem fordul a fejében, hogy erre a pályára lépjen. Programozás, fejlesztés, projektmenedzsment - miben a legjobbak nők, és miért van most rájuk égető szüksége a hazai gazdaságnak?


A digitális gazdaság súlya a magyar GDP-ben 21 százalék volt 2015-ben, miközben mintegy 22 ezer informatikus állás betöltetlen a hazai munkaerőpiacon az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tavalyi felmérése alapján.
Az informatikai szakemberhiány megoldásával Magyarország a digitális gazdaság fejlődésének egyik nyertese lehet,

azonban annak ellenére kevesen választják ezt a hivatást, hogy a legjobban fizető szakmák közé tartozik. A nők nagy része inkább távol marad a területtől, pedig az ő bevonásuk lehet az ágazat fejlesztésének egyik kulcsa. De miért csábítana egy nőt az informatika?

Égető problémát oldanának meg a női informatikusok


Nem is fiús szakma


Rengeteg középiskolás lány elzárkózik az informatikai és a műszaki területektől, mondván, hogy ezek fiús szakmák. Ezt a problémát célozza meg a Lányok Napja nevű nonprofit összefogás, aminek szervezői 2020-ra meg szeretnék duplázni a műszaki karokon tanuló nők arányát. Több női informatikus azért is jönne jól az IT-szakmának, mert rengeteg olyan szakmai szempontot vesznek figyelembe, ami felett férfi kollégáik többsége egyszerűen elsiklik - írja a HelloKarrier portál.

Miben a legjobbak a nők?


A Ustream 205 fős csapatából 105-en Budapesten dolgoznak, és ebből a hazai csapatból egyelőre csak nyolcan vannak a hölgyek.

Horváth-Őri Virág, a cég fejlesztő-informatikusa úgy látja, hogy például egy a webes felületek kezelhetőségével (user experience) kapcsolatos feladatra a női agy nagyon jól rá tud hangolódni, de a nők multitasking képessége programozóként is aranyat ér.

Nem baj, ha nincs diploma, de...


Ami miatt vonzó lehet nőknek az IT-s pálya, az a szakma megbecsültsége, illetve a jó körülmények között, akár kötetlen munkaidőben végezhető szellemi munka - olvasható a karrierportálon. Az informatika az egyik legjobban fizető hiányszakma Magyarországon, épp ezért nem feltétlenül elvárás a diploma egy állás elnyeréséhez. Jó nyelvtudás mellett időnként tesznek ilyen kivételt a cégek, ám az előrelépés és a további karrierépítés érdekében előbb-utóbb bele kell vágni az egyetemi tanulmányokba.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium