Kiábrándító üzenetet küldött a piacoknak a Fed elnöke

2017. november 14. 20:05    
nyomtatás
 
Ha biztos előrejelzésre számítanak a befektetők a kamatoklábakra vonatkozóan a jegybankoktól, akkor csalódniuk kell - üzente Janet Yellen távozó Fed-elnök az Európai Központi Bankban tartott mai konferenciáról. Szerinte gyakran félreértelmezi a piac a Fedet.


Emlékeztette a pénz- és tőkepiaci kereskedőket, hogy az előretekintő iránymutatás (forward guidance) erőteljesen függ a gazdasági kilátások változásaitól, így inkább delphoi irányadás, mint odüsszeuszi ígéret a jövőbeni politikára nézve.

Yellen tapasztalatai szerint a piaci szereplőket nagyon érdeklik a monetáris politikai várható változásai, különösen az eszközvásárlások és a kamatpálya változásainak időpontjai, azonban épp ezek azok, amelyekkel kapcsolatban a jegybankok nem szívesen adnak iránymutatást. A piaci szereplők nagyobb bizonyosságot várnak a jegybankoktól, mint amekkora bizonyosságra a jegybankárok szerint szükség van.

A Fed-elnök az amerikai jegybank 2015 decemberében elindított kamatemelési ciklusára utalt: amikor az első kamatemelés megtörtént, a piac máris azt várta, hogy egyértelmű jelzéseket kapjon a következő kamatemelésről és a várható kamatemelések gyakoriságáról. Ehhez képest csak "kvalitatív iránymutatást" kapott a jegybanktól a piac, hiszen csak annyit jelzett, hogy a jövőbeni kamatemelések fokozatosak lesznek.

Legközelebb december 12-13-án ül össze a Fed kamatdöntő testülete, hogy a piaci várakozások szerint kamatemelésről döntsön. A CEM FedWatch Tool szerint a piac 91,2%-os valószínűséggel 25 bázispontos kamatemelést áraz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium