Ma jár le az újabb határidő, forrósodik a talaj a görögök talpa alatt

2017. március 20. 11:41    
nyomtatás
 
A korábbi ígéret szerint a hétfői Eurogroup-ülésig kellett volna lezárni a görög mentőcsomagról szóló tárgyalások újabb fejezetét, azonban egyelőre komoly ellentétek feszülnek a görög kormány és Brüsszel között. Így valószínűleg megint egyre forróbb lesz a helyzet, valamelyik félnek engednie kell, ha nem akarják megismételni a 2015-ös színjátékot, amikor a késlekedés miatt kis híján csődbe ment Görögország.


Ma ülnek össze az eurózóna pénzügyminiszterei Brüsszelben, a találkozó fő megállapítása várhatóan az lesz, hogy az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány továbbra sem teljesít minden feltételt, így nem kap zöld utat a következő hitelrészlet lehívására. A mostani felülvizsgálat régóta húzódik, Ciprasz legutóbb azt ígérte, hogy március 20-ig sikerül egyezségre jutni. A múlt héten azonban már egy európai illetékes úgy nyilatkozott, hogy még áprilisban sem vehető biztosra a megállapodás - emlékeztet a Bloomberg.

A tárgyalásokról kiszivárgott hírek szerint továbbra is elég távol vannak egymástól az álláspontok. Brüsszel további energiapiaci reformokat és nyugdíjcsökkentést követel a görög kormánytól. A nyugdíj régóta kardinális kérdés a felek között, hiszen Görögország évente a GDP 13,3%-át költi öregségi ellátásokra, ami egészen kiemelkedő az eurózónában. A statisztikában sereghajtó Írországban ugyanez az arány 4,9%, ezért szorgalmazzák évek óta a nyugdíjak megvágását az európai hitelezők.

E
gyelőre van idő a tárgyalások lezárására, hiszen Görögországnak legközelebb július közepén kell jelentős adósságot törlesztenie. Ugyanakkor a szakemberek már most arra figyelmeztetnek, hogy ha nyárig nem sikerül egyezségre jutni, akkor ismét forró időszak elé nézhet Athén.


A görögök kapcsán egyébként nem csak a mostani felülvizsgálat okoz problémákat, hanem egyre többet hallani arról, hogy 2018 utánra szüksége lesz az országnak egy újabb mentőcsomagra. Annak feltételeiről azonban egyelőre nincs egyetértés az uniós intézmények és az IMF között. Hasonló ellentétek miatt a Valutaalap már a legutóbbi, 2015-ös csomagban sem vett részt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium