Előfizetői tartalom

Még az idén szemtanúi lehetünk egy gazdasági csodának

Portfolio
A 2010-es év végén sorra hozták a várakozásokat felülmúló gazdasági adatokat a balti országok. Az utolsó negyedévben felpattant a gazdasági növekedés, amit főleg a 30 százalékkal bővülő export hajtott, 15-20 százalékkal bővült az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom a súlyos visszaesésből 4-8 százalékos forgalombővüléssel jött ki. Az észak-európai térségben működő Nordea Bank elemzői úgy vélik, a balti országok kilátásai rendkívül jók idénre, ugyanis folytatódhat a foglalkoztatás tavaly megkezdett erőteljes javulása, magára találhatna a belföldi kereslet, és ez adna igazán stabilitást az eddig export vezérelte kilábalásnak. A lakosság úgy tűnik, rendkívül optimista: egy évre előretekintve a munkanélküliségi ráta ötven százalékos csökkenését várják.

Nemrég arról számolhattunk be, hogy Észtország gazdasága 2010 utolsó negyedévében három éve, azaz a válság óta nem látott ütemben növekedett. A növekedés azonban nem csak idősorosan kimagasló, mintegy 2 százalékponttal meghaladja az elemzők által vártat is. Az éves növekedés ugyanakkor nagyon mély bázisról indult, 2009 utolsó negyedévében még csaknem 10 százalékot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés