Előfizetői tartalom

Megállt a jegybank! - 6%-on maradt a kamat

Portfolio
Összhangban a várakozásokkal, mai ülésén nem változtatott irányadó kamatrátáján a monetáris tanács. Ezzel három hónapos kamatemelési időszak ért véget, ami vélhetően csak akkor folytatódik, ha az inflációs kilátások érdemben romlanak. A következő ülésen már egy teljesen új összetételű testület dönt a kamatokról. Az MNB monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően szigorú hangvételű közleményt tett közzé a döntés indoklásaként, hiszen annak hangsúlyos eleme a költségsokkokkal (és azok másodkörös hatásaival) kapcsolatos jegybanki elővigyázatosság, illetve általában az inflációs cél elvétésének veszélye. Ugyanakkor az indoklás végéről lemaradt a legsúlyosabb direkt üzenet, hogy a jegybank készen áll a további kamatemelésre. További részletek: 2011.02.21 15:04 Miért nem emelt kamatot a jegybank?

A változatlanul hagyott kamatszint aligha okoz meglepetést a piacon, hiszen minden felmérés azt mutatta, hogy az elemzői várakozás egyértelműen a tartás irányába mozdult el. Az elemzőket nem a jegybanki kommunikáció késztette változtatásra (a tanácstagok egyike sem adott érdemi nyilatkozatot ez ügyben), hanem a gazdasági adatok. A kamatdöntések indoklásában az utóbbi időben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés