Előfizetői tartalom

Mit tartalmaz a második görög megállapodás? - Íme, a részletek!

Portfolio
Több napig tartó huzavona és bizonytalanság után kedd hajnalban eldőlt, hogy Görögországot másodszorra is megmenti az európai közösség, ezzel elhárult a rendezetlen görög államcsőd veszélye és hacsak kis időre is, de fellélegezhetnek a piacok. Az euróövezeti pénzügyminiszterek megállapodásának részleteiből kiderül azonban, hogy a hitelcsomagért cserébe kemény árat kell fizetniük a görögöknek: az ambiciózus megszorításokat és a privatizációs programot hibátlanul végig kell vinniük, a végrehajtást az EU a helyszínen fogja ellenőrizni folyamatos jelenlétével. A megszorítások pedig újabb - a pénzügyminiszterek által is elismert - fájdalmas áldozatvállalásokat követelnek meg a már jelenleg is csalódott és elégedetlen görög társadalomtól. A megállapodás értelmében egyébként a magánbefektetők az eredetileg tervezettnél nagyobb, 53,5%-os veszteséget szenvednek el és az egyes euróövezeti jegybankok görög állampapírokon elért későbbi nyereségét is a görög állam kapja meg. Közben az IMF is elég egyértelműen nyilatkozott a görögök ügyében: feltételeket fog szabni.

Tizenhárom órás tanácskozás után sikerült megállapodásra jutniuk az euróövezeti pénzügyminisztereknek a 2014-ig futó második görög mentőcsomag keretéről, ezzel - egyelőre - elhárult a rendezetlen görög államcsőd bekövetkezésének veszélye. Fontos volt a mielőbbi megállapodás (a magánbefektetők bevonásával együtt), mert az államnak törlesztenie kell a március...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés