Előfizetői tartalom

Most már látszik az infláció (3.)

Portfolio
Novemberben 0,5% százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Az előző hónapban még 0,1%-os árindexet jelentett a KSH, azaz gyorsult az infláció, de az elemzők előzetesen kissé nagyobb gyorsulásra számítottak. A várakozások konszenzusa ugyanis 0,6% volt. A KSH adatai alapján jól látszik, hogy ezt a gyorsulást egyrészt a tavalyi üzemanyag-áresés bázisból kiesése, valamint az élelmiszerek intenzív árdrágulása váltotta ki és arra számíthatunk, hogy decemberben tovább gyorsulhat az éves árindex.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek havi alapon 0,8%-kal drágultak idén novemberben, miközben egy éve 0,3%-os volt a csökkenés, ez tehát lényeges felhajtó erő lehetett most az inflációban. Emellett fontos tényező lehetett még az, hogy tavaly havi alapon az egyéb cikkek és üzemanyagok árai 1,9%-kal estek, most viszont csak stagnáltak.Amennyiben a magyar jegybanki politika várható...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés