10 százalékkal megugrottak a fizetések

2017. március 20. 09:00  english version   
nyomtatás
 
A drasztikus minimálbér-emelések hatására januárban 10%-kal növekedtek éves összehasonlításban a bruttó keresetek Magyarországon. Az emelkedő infláció miatt ugyanakkor reálértéken "csak" 7,5 százalékkal nőttek a nettó fizetések. A bérek mellett a foglalkoztatottság is hatalmasat ugrott.


Januárban a minimálbér 15%-kal, míg a garantált bérminimum 25%-kal emelkedett, ami meglátszik az év eleji béradatokon is.

10 százalékkal megugrottak a fizetések


Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 10%-kal, míg a jutalom nélküli bruttó bérek 10,3%-kal emelkedtek januárban éves összehasonlításban. Januárban 2,3%-kal nőttek a fogyasztói árak, ami mellett a nettó reálbér-emelkedés 7,5 százalékra rúgott. A nettó átlagkereset 182 ezer forintot tett ki januárban.

10 százalékkal megugrottak a fizetések


A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében a bruttó fizetések átlagosan 9,1 százalékkal emelkedtek, míg a rendszeres (jutalom nélküli) bérek 9,4 százalékkal. A nettó fizetések reálértéken 6,6 százalékkal nőttek.


Óriásit ugrott a versenyszektor létszáma


December és január között közel 65 ezerrel ugrott meg a versenyszférában foglalkoztatottak száma, amire az elmúlt évtizedben nem volt példa. Januárban a versenyszektorban dolgozók száma ezzel átlépte a kétmilliót. A szektor foglalkoztatottsága 2016 második felében nem igazán tudott határozott bővülést elkönyvelni, azonban az év eleji adat rámutat, hogy a munkaerőhiány egyelőre nem állította meg a munkaerőpiaci konjunktúrát.

10 százalékkal megugrottak a fizetések


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium