Előfizetői tartalom

A béreken már látszik a kínzó munkaerőhiány

A januári bérstatisztikából kiderült, hogy szépen meglódultak a bérek a versenyszektorban egy év alatt: átlagosan 6,8 százalékkal több pénzt vihettek haza a dolgozók, mint egy évvel korábban. Az egyes piaci ágazatokat elnézve a 2015-ben felszínre törő munkaerőhiány problémája néhol komoly béremeléseket idézett elő, ezek egy részét szedtük össze. A nettó béreket nézve azt se felejtsük el, hogy időközben volt egy 1 százalékpontos szja-kulcs csökkentés is.

Látványos béremelkedésNominális értéken 6,8 százalékkal nőtt az átlagkereset a versenyszférában egy év alatt, míg reálértéken 5,8 százalékos volt az emelkedés. Januárban az átlagos bruttó bér 263 ezer forintot tett ki, ugyanez jutalmak nélkül számítva pedig 247 ezer forintot. Hazavinni átlagosan 175 ezer forintot tudtak a piaci szférában alkalmazottak.Összehasonlítva...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés