szerző

NGM: 50-70 ezren csak kényelemből közmunkások

2017. április 19. 17:50    
nyomtatás
 
A közfoglalkoztatás eredetileg egy átmeneti eszköznek indult, azonban a kormány most felismerte, hogy sokan kényelmi okokból már megélhetési formának tekintik azt, ami össztársadalmi szinten pazarlás, különösen, amikor ilyen mértékű a munkaerőhiány. Éppen ezért a kormány nemrég elvégzett egy felmérést, melyből kiderült: 50-70 ezer közmunkás azonnal el tudna helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon - jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara szerdai rendezvényén. Beszélt arról is, hogy a külföldi piacokra termelő, külföldi tulajdonú nagyvállalatok küzdenek a legnagyobb munkaerőhiánnyal Magyarországon.


Munkaerőhiány - a magyar kormány válaszai címmel tartott üzleti fórumot ma az olasz kereskedelmi kamara, ahol Cseresnyés Péter tartott előadást a témában.

Az államtitkár a nehezen foglalkoztathatóak munkaerőpiacra való visszatereléséről ejtett szót először, amelynek kapcsán elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való átterelésének folyamatában nem olyan mértékűek az eredmények, mint a kormány szeretné, de azért vannak.

Cseresnyés kiemelte, hogy a költségvetési szférában nem szeretnék jelentősebben növelni a foglalkoztatottak számát, a versenyszféra létszámának növelésében látják a foglalkoztatás további bővülését.


A külföldi vállalatok érzik a legjobban a munkaerőhiányt


A munkaerőhiány kapcsán elmondta: 2013 óta jelentősen megnőtt azon cégeknek a száma, akik toborzási nehézségekkel küzdenek, ám ez bizonyos szakmákra és régiókra igaz különösen.

Az államtitkár többféle statisztikát is ismertetett a munkaerőhiányhoz kapcsolódóan. Az egyik szerint a fizikai munkaerőt alkalmazó cégek 22 százalékának problémát jelent a szakképzett fizikai munkaerőt megtalálása, és 15 százalékuk szakképzetlen fizikai munkást sem talál eleget.

Egy 2016-os felmérés szerint az exportra termelő, külföldi tulajdonú nagyvállalatoknak jelenti a legnagyobb problémát a munkaerőhiány Magyarországon.


Létszámnagyság szerint 2016-ban a tartós munkaerőhiányt jelző cégek aránya:
 • az 50 fő alatti cégeknél 23-24 százalék,
 • az 50-249 fős cégeknél 31 százalék,
 • az 250-999 fős vállalatoknál 49,6 százalék,
 • míg 1000 fő felett 58,7 százalék volt.

A külföldi tulajdoni hányad nagysága szerint nézve tartós munkaerőhiányt jelzett
 • a 100 százalékban magyar tulajdonú cégek 27,5 százaléka,
 • a többségi magyar tulajdonban lévő cégek 30 százaléka,
 • a többségi külföldi tulajdonban lévő cégek 34,1 százaléka,
 • és a 100 százalékban külföldi tulajdonú cégek 40,1 százaléka.

Hazai, illetve külföldi piacra termelés szerint
 • a 100 százalékban exportra termelők 45 százaléka,
 • a többségében exportra termelők 41,4 százaléka,
 • míg a 100 százalékban hazai piacra termelő cégek 25,1% százaléka küzd tartós munkaerőhiánnyal.

Cseresnyés Péter a munkaerőhiány orvoslása kapcsán kiemelte az átalakított szakképzési rendszer fontosságát. Mint mondta, a kormány célja, hogy a duális képzési rendszer keretében a szakmunkásokat képző intézményekbe a szakmai képzés egy jelentős részét céges, munkahelyi körülmények között kapja meg minél több fiatal.


A fiatalok aktivitásának növelése is fontos cél


Az államtitkár beszélt az uniós pénzből finanszírozott Ifjúsági Garanciaprogramról is, ami a 25 év alatti nem dolgozó és nem tanuló fiatalok foglalkoztatását, képzését, illetve vállalkozóvá válását hivatott támogatni. A cél, hogy 2020-ig 180 ezer fiatal számára biztosítsanak ennek a programnak a keretében munkát vagy képzést a jelentkezést követő 4 hónapon belül.

Az államtitkár ismertette, hogy a két éve futó programba eddig 72,5 ezer fiatal lépett be, 16 ezren vannak jelenleg valamilyen képzésben és 44,5 ezer főnek sikerült már elhelyezkednie a munkaerőpiacon.A kormány felmérte: 50-70 ezer közmunkás azonnal el tudna helyezkedni


A közmunkát eredetileg arra találták ki, hogy átmenet legyen a munkanélküliség, szociális segély és a munka világa között. Most viszont eljutottunk odáig, hogy sokan kényelmi okokból megélhetési formának tekintik a közfoglalkoztatást


- mondta Cseresnyés.

Ezért a kormány nemrég megvizsgálta, hogy hányan vannak közöttük szakképzettek, illetve hányan vannak olyanok, akik könnyen, illetve egy kis segítséggel viszonylag gyorsan el tudnának helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon is.

A kormány friss felméréséből kiderült: a jelenlegi 210-220 ezer közmunkásból 50-70 ezer ember rövid időn belül, szinte azonnal el tudna helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.


Az államtitkár reményei szerint ez a létszám a 60-70 ezer üresen álló álláshely betöltésében is sokat tudna segíteni. Felhívta a nehézségekre is a figyelmet, hogy területi egyenlőtlenségek vannak, és a munkaerő-kínálat és az igények nem biztos, hogy összeillenek.

Cseresnyés elárulta, hogy a márciusban elfogadott kormányhatározat értelmében négy éven belül a jelenlegi 210-220 ezer közmunkásból 60-70 ezer embernek kell munkát találni az elsődleges munkaerőpiacon, ami a határozatban úgy van megfogalmazva, hogy 150 ezer főre kell csökkenteni a közmunkás tábort.


2017.03.13 09:44 Negyedére vágná a közmunkások számát a kormány

2017.03.10 12:24 Új világ jön a közmunkásokra

Ezt egyrészt adminisztratív eszközökkel, másrészt aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökkel kívánják elérni. Lesz, akit képzésekkel, motivációs tréningekkel segítenek majd, és lesz, akit nem fognak beengedni a közfoglalkoztatásba, például azokat, akiknek olyan szakmájuk van, amivel bármikor el tudnak helyezkedni.

Az államtitkár szerint vannak tartalékok a közfoglalkoztatásban és ezt a kormány mindenképpen ki akarja használni.

Mint fogalmazott, össztársadalmi szinten pazarlás, hogy egy szakképzett szakembert közmunkásként futballpálya karbantartásra foglalkoztatnak, miközben ennél hasznosabb munkát is tudna végezni.


A kormány célja, hogy úgy csökkenjen a közmunkások száma, hogy akik a nyílt piacon hasznos munkát tudnak végezni, el is helyezkedjenek ott.

Kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre dolgoznak azon, hogy milyen aktív eszközöket használjanak. Ami biztos, hogy együttműködő partnerekre lesz szükségük, akik akár a kivezetésben is segítenek, például úgy, hogy próbamunkát biztosítanának a közmunkásoknak. Erre az anyagi fedezetet is a kormány biztosítaná, ám ez egyelőre csak egy ötlet a sok közül. Cseresnyés elmondása szerint 8-10 eszköz közül 3-4-et választanak ki első körben, amit alkalmazni akarnak.

A kamara főtitkára arról kérdezte - szakmai alapon - az államtitkárt, hogy eszébe jutott-e már a kormánynak, hogy a bevándorlók felé nyisson a munkaerőhiány miatt, hiszen köztük is lehet szakembereket találni, és kkv szinten pozitív tapasztalatokat is említett. Az államtitkár erre röviden és tömören nemmel válaszolt.

A kivándorlás kapcsán Cseresnyés azt mondta, potenciálisan 200-250 ezer magyar munkavállaló élhet külföldön, aki hazatérhet a jövőben. A kormány bízik benne, hogy a bérek növekedésével a népesség visszaáramlása is felgyorsul.


Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium