Előfizetői tartalom

A közfoglalkoztatás nemzetközileg sem hatékony (Interjú)

Portfolio
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, a közfoglalkoztatás általában sem igazán hatékony. A 2000 és 2010 között működtetett magyar programok sem bizonyultak eredményesnek: nem járultak hozzá a tartós munkanélküliség csökkentéséhez. Hogy ez javuljon, először javítani kell a célzottságon, de a foglalkoztatóknak előzetes szűrésen is át kellene esniük: képesek-e a foglalkoztathatóságot javító szolgáltatásokat nyújtani. A kormány által vártnál vélhetően kevesebb rokkantnyugdíjast lehetne "visszaterelni" a munkaerőpiacra. Ugyanakkor van olyan társadalmi csoport, ahol sokkal gyorsabban és rentábilisan lehet javítani a foglalkoztatottságot: ez a kisgyermekes anyák köre. A piaci állások gyarapodását az állam elsősorban a kiszámítható környezet megteremtésével tudja ösztönözni. Interjú Scharle Ágotával, a Budapest Intézet vezető kutatójával.

Portfolio.hu: A Budapest Intézet márciusban adta ki a közcélú foglalkoztatás hatásosságát értékelő elemzését. Mi a konklúzió? Scharle Ágota: A nemzetközi tapasztalatok szerint a közfoglalkoztatás általában sem igazán hatékony, nem lehet jól működtetni olyan értelemben, hogy a ráfordítások és a hozamok arányban álljanak. Az önkormányzatok által 2000 és 2010 között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés