Brutális béremelkedés zajlik az Obi-nál

2017. január 11. 09:22  english version   
nyomtatás
 
2017-ben 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése, ami azt is jelenti, hogy a bérfejlesztés a barkácslánc minden dolgozója esetében leköveti a garantált bérminimum növelésének kötelező mértékét. Két éves távlatában az Obi mintegy 44 százalékkal emelte az alkalmazotti fizetéseket, ezzel a hazai kiskereskedelmi láncok közül rekordernek számít - írja a Napi.hu.


A tavalyi sztrájkbizottság-alakítás után idén már gördülékenyen zajlottak le a bértárgyalások az Obival: a megállapodás értelmében a barkácslánc mintegy 1700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik idén a fizetését. Ezzel a menedzsment elkerülte, hogy összetorlódjanak a bérek a garantált bérminimum-emelés következményeként.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felülmúlja a szakmunkás bérminimumot (idén bruttó 161 250 forint) az Obinál, míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek az üzletekben.

A szakszervezeti vezető szerint a hazai kiskereskedelmen belül kiugró mértékűnek számító bérfejlesztés az Obi-alkalmazottak szervezettségének köszönhető: a dolgozók itt jelentősebb erőt tudtak felmutatni, mint például egyes magyar tulajdonú üzletláncoknál.

Az Obi-nál hét évig volt bérbefagyasztás, ezek után a 2016 eleji 4%-os béremelés nem oldotta a feszültséget. Az év során lezajlott 15%-os további béremelést már a munkaerőhiány és a javuló konjunktúra is alátámaszthatta, míg az idei emelést főként a bérminimumok emeléséhez való alkalmazkodás hozta el. Így már 44%-os emelkedésről beszélhetünk bő egy év alatt.

A kereskedelmi szektorban várhatóan sokkal magasabb lesz a béremelkedés, mivel a bérminimumok emelése itt nagyon effektív. A bérmegállapodás értelmében amennyiben az első kilenc hónapban a béremelkedés eléri 11%-ot a versenyszektorban, további 0,5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék.

Brutális béremelkedés zajlik az Obi-nál


OBI áruház Békéscsabán.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium