Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk

2017. június 18. 17:10    
nyomtatás
 
Óriásit nőttek a bérköltségek a régióban az elmúlt egy évben, ami jelzi, hogy szép lendületet vett a bérfelzárkózás. Az EU 28 országa közül Magyarországon drágult a második legnagyobb mértékben a munkaerő, csak a románok hagytak le minket, de ők nem is kicsivel.


2017 első negyedévében a kelet-közép-európai régió legtöbb országában látványosan megugrottak a bérköltségek, ha az egy évvel ezelőtti szinthez hasonlítjuk. A legjobban Romániában drágult a foglalkoztatás, itt a teljes gazdaságot nézve 17,2 százalékkal kerül többe egy munkavállaló alkalmazása, mint egy évvel ezelőtt, ami javarészt a jelentős állami béremeléseknek köszönhető.

Magyarországon drágult a második leggyorsabban a munkaerő: 11,7 százalékkal kerül többe foglalkoztatás, mint egy évvel ezelőtt. Ennek legfőbb oka a januárban végrehajtott óriási mértékű minimál- és garantált bérminimum-emelés, előbbi összege 15, utóbbié 25 százalékkal növekedett.

Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk


Ha csak a versenyszektort nézzük, egy kicsivel alacsonyabb munkaerőköltség-emelkedést látunk, ami nem meglepő, hiszen itt alapból általában magasabb a bérszínvonal, mint az állami szektorban, így a minimálbér-emelés is kisebb terhet jelent. A magyar vállalkozások munkaerő-költsége 10,6 százalékkal emelkedett, amivel szintén másodikok vagyunk az uniós rangsorban. Nem sokkal maradt le tőlünk Litvánia és Bulgária, ahol 10,3 százalékos volt a drágulás.

Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk


A munkaerőhiány problémája eltérő mértékben, de a régió legtöbb országát érinti, nem véletlen, hogy a kormányok is egyre többet áldoznak a béremelésekre. Magyarországon és a régiós országokban a többszöröse a bérköltség-emelkedés az uniós átlagnak, ami azt jelenti, hogy zárkózunk fel az unióhoz. A lemaradásunk persze jelentős, és a bérfelzárkózás több évtizedes folyamat lehet, de idén mindenképpen szép lépést tettünk előre.


Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium