Előfizetői tartalom

Hiába az adócsökkentés, újból csökkennek a reálbérek

Portfolio
Márciusban 2 millió 662 ezer fő volt foglalkoztatott a nemzetgazdaságban a legalább öt főt foglalkoztatóknál, azaz az egy évvel korábbinál 0,7 százalékkal többen - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. A versenyszférában a foglalkoztatotti létszám az egy évvel korábbihoz képest 2,7 százalékkal növekedett, a költségvetési szektorban viszont 4,4 százalékkal csökkent a létszám. Bár a versenyszférában az utóbbi hónapokban hasonló ütemben bővülget a létszám, az elmúlt egy év adataiból az látható, hogy a 2010 év elején megindult foglalkozatás-bővülés a tavalyi év közepén megtorpant, és azóta is nagyjából stagnálás jellemző, a növekedési ütem pedig feleakkora, mint a létszámcsökkenés üteme volt, ezért még mindig messze járunk a válság előtti foglalkoztatottságtól. A keresetek márciusi alakulását meghatározta, hogy az év eleji bónuszkifizetések kifutottak, a nemzetgazdaság bruttó bérei 1,4 százalékkal estek vissza, de ezen belül a rendszeres keresetek tovább nőttek. A nettó bérek 1,7%-os éves emelkedése viszont kevés volt ahhoz, hogy a márciusban 4,5%-os inflációt ellensúlyozni tudja, így a reálbérek újból visszaestek 2,7%-kal.

Egy éve alig bővül a versenyszféra A teljes nemzetgazdaságban a legalább öt főt foglalkoztatóknál az egy évvel korábbihoz képest 0,7%-kal dolgoztak többen, amihez a versenyszféra 2,7%-os létszámnövekedéssel járult hozzá, míg a költségvetési szektorban 4,4%-kal csökkent a foglalkoztatottak száma. A versenyszféra kis ütemű létszámbővítése azonban ahhoz eddig nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés