Előfizetői tartalom

Kevesebbet tudunk költeni, mint egy éve

Portfolio
Februárban a bruttó bérek 6,9 százalékkal voltak magasabbak a nemzetgazdaságban, mint egy évvel korábban - derült ki a KSH friss adataiból. Ezen belül a legalább öt fős vállalkozásoknál 8,9 százalékos volt a bruttó bérek emelkedése, ugyanakkor ezt a kiugró adatot főleg bázishatások támogatták, tavaly februárban némileg visszaesett, és éven belül akkor volt a legalacsonyabb a vállalkozásoknál jellemző átlagkereset. A nettó keresetek az adóváltozások miatt jóval kisebb ütemben tudtak csak növekedni, az inflációt is leszámítva a nettó reálkeresetek pedig 2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy éve. A létszámadatok továbbra sem túl kecsegtetőek, a legalább öt fős vállalkozásoknál 1,5 százalékkal elmarad az alkalmazotti létszám a tavaly ilyenkor jellemzőtől.

Első ránézésre úgy tűnhet, igen nagyot ugrottak a bruttó keresetek februárban, legalábbis a versenyszférában. Itt januárban 5,2 százalékos, februárban már 8,9 százalékos emelkedés látszik a bruttó keresetekben. A februári kiugró adatot azonban bázishatás is támogatta: idén januárról februárra igazából minimális volt a bruttó átlagbérek emelkedése a versenyszférában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés