Márciusban kilőttek a magyar fizetések

2017. május 19. 09:43  english version   
nyomtatás
 
A rendszeres bruttó átlagkereset a versenyszektorban 12,4 százalékkal járt magasabban márciusban, mint egy évvel korábban, ami évtizedes csúcsnak számít. A teljes gazdaságot nézve a nettó reálbérek 9,9 százalékkal bővültek egy év alatt, amire szintén bő tíz éve nem volt példa. A munkaerőhiány szépen tornássza fel a béreket.


Magyarországon márciusban éves szinten 9,9 százalékkal emelkedtek a nettó reálkeresetek a KSH legfrissebb adatai szerint, amely nem tartalmazza az 5 fősnél kisebb cégeket. Ekkora mértékű emelkedést utoljára 2007 elején tapasztalhattunk.

Márciusban kilőttek a magyar fizetések


A legalább 5 fős magyarországi vállalkozások nagyon rég, a 2000-es évek első fele óta nem látott ütemben emelték a fizetéseket.

A jutalom, bónusz nélkül számított rendszeres átlagkereset 12,4 növekedett márciusban egy év alatt a versenyszektorban, míg a bruttó bérek 11,7 százalékkal.

Márciusban kilőttek a magyar fizetések


A versenyszférában dolgozók nettó fizetése reálértéken 8,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Márciusban egy legalább 5 fős cégnél dolgozó alkalmazott rendszeres bruttó fizetése átlagosan 284 ezer forintra rúgott, ami 31 ezer forinttal magasabb a tavaly márciusi szintnél.

Márciusban kilőttek a magyar fizetések


Kézhez átlagosan 210 ezer forintot kaptak ezek a dolgozók, 22 ezer forinttal többet, mint 2016 márciusában.

Márciusban kilőttek a magyar fizetések
2017 első negyedében stagnált a foglalkoztatottság


Összességében 30 ezer fővel csökkent a magyarországi alkalmazottak száma februárról márciusra, azonban ez a csökkenés csak átmeneti, a közmunka-programok márciusi kifutását tükrözi, minderről bővebben itt írtunk:

2017.05.16 14:58 Eltűnt több tízezer közmunkás, de csak papíron

Közfoglalkoztatás nélkül lényegében nem történt változás a létszámban. Decemberről januárra nagyot ugrott a foglalkoztatottság, ezt követően ugyanakkor az év első három hónapjában nem történt további bővülés, 2,85 millió alkalmazott dolgozik az országban (közmunkások nélkül).

Márciusban kilőttek a magyar fizetések


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium