Megtorpant a munkahelyteremtés év végén

2017. március 14. 16:30    
nyomtatás
 
Kismértékben csökkent az üres álláshelyek száma a versenyszférában 2016 utolsó negyedévében, ám az még így is a harmadik negyedéves rekord közelében maradt.


A KSH hétfőn közölt adatai szerint 39 500 álláshely állt betöltetlenül 2016 negyedik negyedévében, ami 2000 munkahellyel kevesebb a harmadik negyedévben mért csúcsnál. A csökkenésben szezonális hatások is szerepet játszanak, hiszen év végén jellemzően kevesebb új munkahelyet teremtenek a vállalkozások.

Megtorpant a munkahelyteremtés év végén


A KSH adatainál jóval magasabb számokat közölt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelynek havi kimutatásai alapján október, november és december hónapok végén átlagosan 91 ezer bejelentett álláshely maradt betöltetlenül. A legújabb, januári adatok szerint ugyanakkor már csak 63 ezer bejelentett munkahely nem lett betöltve a hónap végéig.

Fontos megjegyezni, hogy a két adatforrás nehezen összevethető, mivel az NFSZ adataiban a bejelentett támogatott álláshelyek is szerepelnek, ami döntő részben a közfoglalkoztatást takarja. Emellett különbség, hogy a KSH adatai csak a legalább 50 főt foglalkoztató és a reprezentatív módon kijelölt 5-49 fős vállalkozások által megküldött adatokat tartalmazzák, míg az NFSZ-nél a konkrét állásbejelentések alapján vonnak mérleget hó végén.

Hogy a munkahelyteremtés mennyire lassult vagy nem lassult le a versenyszférában, azt a jövő héten megjelenő januári létszámstatisztikából és a később megjelenő első negyedéves adatokból tudjuk majd meg. Az eddig ismert adatok alapján ugyanakkor az látszik, hogy 2016-ban az első féléves dinamikus létszámnövekedés után a második félévben már nem tudott határozottan bővülni a foglalkoztatottság a versenyszektorban.

Megtorpant a munkahelyteremtés év végénCímlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium