Előfizetői tartalom

Óriási meglepetés, nincs több mentség Amerika számára

Portfolio
A várt 180 ezer helyett sokkal több, 271 ezer nem-mezőgazdasági új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. Ez tehát óriási meglepetésnek számít, közben pedig a vártnak megfelelően 5%-ra esett a munkanélküliségi ráta. Lényeges, hogy az augusztusi és szeptemberi új munkahelyek számára vonatkozó adatokat most csak minimálisan, összesen 12 ezer fővel változtatta meg a munkaügyi tárca, de az is jó, a növelés irányába történt. A friss adatközlés összességében jelentősen növelte az esélyét annak, hogy a Fed 9 év után most decemberben kamatot emel. Ezt még az egyik leginkább "galamb" beállítottságú amerikai jegybankár is előrevetítette.

A 271 ezres friss adat az idei évben a legmagasabb, az 5%-os ráta pedig 7 éves mélypontnak számít. Nemcsak ezek adnak érvet a Fed kezébe a kamatemelési ciklus elkezdésére, hanem az is, hogy az órabérek éves szinten 2009 óta nem emelkedtek ilyen dinamikusan. Az októberi adat jól jelzi azt, hogy az augusztusi és szeptemberi megtorpanás csak átmeneti volt és az év végi (karácsonyi)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés