Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ

2017. július 11. 14:50    
nyomtatás
 
11 milliárd feletti népesség, Afrika előretörése és világszintű elöregedés - a Központi Statisztikai Hivatal látványos ábrákon szemlélteti, hogy az ENSZ közelmúltban megjelent tanulmánya alapján hogyan fog kinézni a Föld népessége az évszázad végére.


A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy az ENSZ legfrissebb becslései szerint a 21. század végére jelentősen átalakulnak majd a Föld népesedési viszonyai: míg Afrikában folytatódik a lakossággyarapodás, addig például Európa egyes országaiban durva fogyásra kell felkészülni.

2017.06.22 11:42 Készülj fel: 2050-re 10 milliárdan leszünk a földön, és nem a kínaiak lesznek a legtöbben

2017.06.23 09:30 Olyan ütemben hal ki Európa keleti része, hogy arra nehéz szavakat találni

A Központi Statisztikai Hivatal a népesedés világnapja alkalmából összeállított egy, az ENSZ tanulmányát feldolgozó anyagot, amiben látványos ábrákon szemlélteti a következő bő 80 év várható népesedési folyamatait. Ezekből csemegéztünk.

11 milliárd feletti népesség, Afrika előretör


Bár a népesség várhatóan csökkenő ütemben növekszik majd, a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint 2100-ban 11,2 milliárdra emelkedhet a világ össznépessége. A magas termelékenységet feltételező előrejelzés alapján az évszázad végén 16,5 milliárd ember élhet majd a Földön, míg az alacsony termékenységű előrejelzés szerint 2053-ban 8,8 milliárdon tetőzhet a világ népessége, 2100-ban pedig már valamelyest kevesebben (7,3 milliárdnyian) leszünk majd, mint jelenleg. Az alapvető (közepes termelékenységű) forgatókönyvet mutatja a KSH következő ábrája:

Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ


Látszik, hogy a népesség kontinensenkénti megoszlása is jelentősen átalakul: Európa és Amerika egyre inkább a háttérbe szorul, Ázsiában tetőzik a populáció, közben viszont Afrika egyre nagyobb szeletet hasít majd ki magának az össznépességből. Ezt a folyamatot még jobban szemlélteti a következő két ábra:

Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ


Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ


Bár a századforduló végén továbbra is Ázsia lesz a legnépesebb földrész marad 4,8 milliárd fővel, de ez már csökkenő létszámot jelent a 2050-es évtized közepén tetőző mintegy 5,3 milliárdhoz képest. Mindeközben Afrika súlya jelentősen megnő, 2050-re jelenlegi lakosainak száma megduplázódik, a század végére pedig további 77%-os növekedéssel megközelíti a 4,5 milliárd főt.

2100-ra a fekete kontinensen élőknek a világ népességében becsült 40%-os aránya alig marad el Ázsia 43%-os részesedésétől.


Világméretű elöregedés


Japánban, illetve több európai országban már most is komoly probléma az időskorú népesség magas aránya, az idő előrehaladtával viszont egyre több helyen kell majd hasonló problémával szembenézniük a döntéshozóknak. A KSH ábráján tökéletesen látszik a folyamat, ahogy a világ korfája szép lassan urna alakot vesz fel.

Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ
Klikk a képre!


Ehhez az alacsonyabb népszaporulat mellett az is hozzájárul majd, hogy a világon mindenhol növekedni fog a születéskor várható élettartam. Afrikában például elképesztő mértékben, 60 év körülről 80-ra emelkedhet ez a szám.

Látványos ábrák arról, hogyan válik nyugdíjas szanatóriummá a világ

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium