Pellengérre állítaná Magyarországot októberben Merkel

2017. szeptember 12. 08:46  english version   
nyomtatás
 
Elfogadhatatlan, hogy van egy kormány, amely azt mondja, hogy az Európai Bíróság ítélete nem érdekli, és ez az Európai Unió működésének nagyon alapvető kérdése, így az ügyet az októberi Európai Tanács elé kell vinni - jelentette ki a Berliner Zeitungnak adott keddi interjújában Angela Merkel.


Azt, hogy az ügyet az állam- és kormányfők fóruma elé akarja vinni a német kancellár, arra a kérdésre válaszolta, hogy ha Magyarország nem akarja végrehajtani az EU legfőbb jogi fórmának ítéletét, akkor ez azt is jelenti-e, hogy ki kell lépnie az EU-ból. Merkel válasza tehát ebből a szempontból kitérő volt, igaz az, hogy a témát a legfőbb politikai döntéshozó testület elé akarja vinni, mégis fontos üzenet.

Múlt szerdán jött ki az EU bírósági ítélete arról, hogy a 2015 szeptemberében meghozott egyszeri menekültáthelyezési döntés jogszerű volt és végre kell hajtani, amelynek értelmében közel 1300 menekültet kellene befogadnia a kvóta alapján Magyarországnak.

2017.09.06 09:44 Megszületett a döntés a nagy kvótaperben

Első reakcióként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az ítélet elfogadhatatlan és politikailag motivált, Magyarország pedig nem változtat a magatartásán. Aztán mindezt finomította péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő, amikor úgy fogalmazott:

Tudomásul vesszük, együtt élünk vele, de közben harcol a kormány Brüsszel politikája ellen és szerinte az Európai Bizottság a menekültkvóta elindításával jogellenes döntést hozott. Azt is hozzátette azonban, hogy a bírósági ítélet semmire sem kötelezi Magyarországot és mivel a menekültek befogadását más tagállamok sem hajtják végre, ezért kijelentette, hogy ez az ítélet nem is hajtható végre.

Ezekre a kijelentésekre utalhatott Merkel a mai interjúban azzal, hogy 28 tagállam közül van 3-4, amely keményen ellenáll a menekültek szolidáris elosztásának és külön megemlítette, hogy még a szlovák kormányfő hozzáállásában is lát elmozdulást a korábbiakhoz képest (100 menekült befogadására bólintottak rá korábban - a szerk.). A múlt szerdai, a bírósági ítéletre érkezett első reakciókat az alábbi cikkekben foglaltuk össze:

2017.09.06 13:44 Kvótaper: Brüsszel máris belengette a következő fegyvert (2.)

2017.09.07 14:55 Lázár János Brüsszelnek: ez egy diktátum

A mai Merkel-interjú közvetlen előzménye, hogy a vasárnapi Frankfurter Allgemenine Sonntagszeitungnak is nyilatkozott a kancellár és abban azt vázolta, hogy szerinte rövidesen megszülethet a megállapodás arról, hogy hogyan osszák el a menedékkérőket Európában. A lap saját információi alapján azt is jelezte a terjedelmes anyagban, hogy tudomása szerint kezd kompromisszum kibontakozni az elosztás mechanizmusáról (pénzt kapnának azok a tagállamok az EU-tól, akik befogadnak) és ebben a részleges szolidaritásban a kelet-közép-európai tagállamok is benne lennének. Hétfőn azonban határozottan cáfolta a lap ilyen irányú információit Kovács Zoltán kormányszóvivő, azt állítva, hogy a cikkből lényegében semmi sem igaz.

Címlapkép forrása: AFP Fotó, THIERRY CHARLIER

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium