Sztárbefektető lehet a Fed alelnöke

2017. november 15. 08:45    
nyomtatás
 
A tőkepiac egyik ismert alakja, Mohamed El-Erian esélyes, hogy betöltse a Fed alelnöki pozícióját.


A Pimco egykori vezére, és az Allianz jelenlegi gazdasági tanácsadója, Mohamed El-Erian esélyes arra, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve alelnöke legyen. A Fehér Ház egyik forrása a CNBC-nek megerősítette a hírt, hivatalosan azonban nem kommentálták az értesülést. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az idei évben döntés születik a Fed elnökhelyettesének személyéről.

Donald Trump amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a Fed elnökének, aki Janet Yellent váltja, miután jövő februárban lejár a mandátuma. Powell jelölése a szenátus jóváhagyására vár.

Nem először merült fel El-Erian, a kötvénypiaci befektető neve olyan pozícióban, ami nem kötődik a magánszektorhoz. Egyiptomban 2012-ben a lehetséges miniszterelnökként emlegették.

Elemzők szerint El-Erian jó választás lenne a Fed alelnöki pozíciójába, mert nála jobban kevesen értik a pénzügyi piacok működését és jól tudja, miként reagálnak a piacok a jegybankok döntéseire. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a befektető kissé "héja" szemléletű a monetáris politikát tekintve, ami valamelyest szemben áll a Fed elmúlt években tapasztalt, továbbra is "galamb" politikájával. El-Erian így kissé magasabb kamatokat preferálhat abban az időszakban, amikor a Fed mérlegét egyébként is csökkenteni kell.

Mohamed El-Erian

Mohamed El-Erian 1958-ben született New Yorkban, de szülei egyiptomiak voltak. Apja Egyiptomot képviselte az ENSZ-ben, majd az afrikai ország svájci és francia nagykövete lett. Fiatalkorát ezért nagyrészt Egyiptomban és Európában töltötte, ennek köszönhetően pedig folyékonyan beszél arabul, angolul és franciául. Később az IMF-hez került Washingtonba, ahol 15 évet töltött, majd a londoni Salomon Smith Barney/Citigroup ügyvezető igazgatója lett.

A megközelítőleg 1200 milliárd dollárt, és a világ legnagyobb kötvényalapját is kezelő Pacific Investment Management portfólió menedzsment és befektetési stratégiai csoportjához 1999-ben csatlakozott, ám 2005-ben a Harvard Egyetem, illetve alapítvány vagyonát kezelő Harvard Management Company elnök-vezérigazgatója lett. A Bill Gross által alapított Pimco-hoz 2007-ben került vissza, ám ezúttal a vezérigazgatói és befektetési igazgatói posztra. Mohamed El-Erian és Bill Gross együtt dolgozták ki a piacok jövőjével kapcsolatos új normál elméletüket, amely lassabb növekedést és alacsonyabb hozamokat valószínűsít a következő időszakra. El-Erian 2014-ben távozott a Pimco-tól, most pedig az Allianz vezető gazdasági tanácsadója.

El-Erian rendszeresen publikál a legismertebb gazdasági lapokban, nyilatkozik rádióknak, televízióknak. Írt egy könyvet is When Markets Collide címmel, ami bestseller lett és számos díjat is besöpört. Emellett több bizottság munkájában is részt vesz, például az USA pénzügyminisztériumának egyik tanácsadói bizottságában.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium