Előfizetői tartalom

Történelmi mélyponton az infláció!

Portfolio
Áprilisban 1,7 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás - jelezte a KSH. Az előző hónapban - szintén történelmi mélypontnak számító szinten - 2,2%-on állt a mutató. Előzetesen az inflációs várakozások 1,8 és 1,5% között szóródtak, a piaci konszenzus éppen 1,7% volt. Ennél alacsonyabb árindexre 1974-ben volt utoljára példa.

Az infláció további csökkenésében több tényező is szerepet játszik, kiemelkedő azonban az üzemanyagok áralakulása. Tavaly áprilisban jelentősen emelkedett, idén viszont ugyanekkor csökkent a benzin és a gázolaj ára - így a bázishatás és a tárgyidőszaki árváltozás is lefelé húzta a 12 havi árindexet. a nyers élelmiszerek körében hosszú idő után "megmozdult valami"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés