Előfizetői tartalom

Újra kamatot emelt az MNB! - "Lazább" hangvétel

Portfolio
A novemberi, váratlannak számító emelés után ma további 25 bázisponttal 5,75%-ra emelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A lépés már nem számított akkora meglepetésnek (a piaci szakértők egy része könnyen elképzelhetőnek tartotta ezt a kimenetet), bár az utóbbi napokban úgy tűnt, hogy a jegybank már enyhíteni igyekszik a kamatmelési várakozásokat. A mai döntés alapján úgy tűnik, hogy viszonylag intenzív kamatemelési ciklusról beszélhetünk Magyarországon, de a monetáris tanács kamatdöntési közleménye igyekszik hűteni a kamatemelési várakozásokat. Egy hónapja "tételesen benne volt" a közleményben, hogy további emelésekre van kilátás, addig a mai közlemény úgy fogalmaz: "A monetáris tanács a következő hónapokban az inflációs kockázatok mérlegelése alapján dönt a kamatemelés szükségességéről."

Mi indokolhatta az újabb emelést? Az MNB monetáris tanácsa novemberben, a friss inflációs jelentés közzétételével párhuzamosan döntött fél évi változatlan ráta után az alapkamat megemeléséről a középtávon tartósan az inflációs cél felett várható inflációra, illetve arra hivatkozva, hogy megnőtt a kockázata az inflációs várakozások magas szinten beragadásának....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés